Geplaatst op
Recruitment is wellicht één van de belangrijkste bouwstenen van een bedrijf. Uw medewerkers zijn immers degenen die het behalen van de bedrijfsdoelstellingen mede mogelijk moeten maken.
De meeste sectoren en bedrijfsgebieden hebben in de afgelopen jaren wel ontdekt hoe belangrijk geschikte bedrijfssoftware kan zijn voor het stroomlijnen van bepaalde werkzaamheden/processen. De afdeling Human Resources vormt hierin geen uitzondering. In dit artikel laten wij zijn hoe het leven van de recruiter/HR-professioneel aanzienlijk vereenvoudigd kan worden door de inzet van een Applicant Tracking Systeem (ATS).
Een ATS-systeem: wat is het precies?
Het ATS-systeem, ofwel Applicant Tracking Systeem, kent vele soortgelijke benamingen. Wellicht bent u beter bekend met termen als: recruitmentsysteem, een kandidaat-/sollicitantenvolgsysteem of werving- en selectie-software. Hoewel de letter S in ATS-systeem technisch gezien al voor het woord ‘systeem’ staat, blijft dit toch de meest voorkomende benaming van de applicatie.
ATS-software wordt gebruikt om het wervingsproces en de interacties met potentiële kandidaten te beheren. Het is tevens in staat om bepaalde taken te automatiseren. Het doel is om het gehele proces efficiënter te richten. Niet alleen voor de recruiter, maar ook voor de kandidaat.
Wellicht interessant: “ERP-software voor de uitzendbranche”
Administratieve ondersteuning
Het ATS-systeem is in staat om bepaalde administratieve werkzaamheden van een recruiter over te nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verzenden van geautomatiseerde berichten over de huidige status van hun sollicitatie. Het is immers enorm belangrijk om een sollicitant goed geïnformeerd te houden, zo voorkomt u dat ze op zoek gaan naar iets anders omdat ze het te lang vinden duren.
Daarnaast is men dankzij ATS-software in staat om geautomatiseerd:
- Cv’s screenen,
- Vacatures op job boards plaatsen en
- Een talentenpool creëren.
Naast het automatiseren van de bovenstaande taken, is het systeem tevens onmisbaar voor HR-professionals vanwege de interne database die het aanmaakt. Hierin heeft men namelijk eenvoudig toegang tot een volledig overzicht van alle sollicitaties: van de reactie op de vacature, tot aan de uiteindelijke contractondertekening. Daarnaast biedt de ATS-omgeving u ook inzicht in relevante cijfers en overige data, waardoor u precies weet hoe u er op dat moment voor staat. Inzicht in deze gegevens geeft u de mogelijkheid om bepaalde processen, indien nodig, verder te optimaliseren.
De digitalisering van Human Resource Management
De digitalisering, die inmiddels al decennia geleden werd ingezet, is nog altijd in volle gang. In de meest uiteenlopende bedrijfsgebieden maakt men immers volop gebruik van bedrijfssoftware. En het werkt: nagenoeg iedereen heeft kunnen ervaren hoe eenvoudig een softwaresysteem het leven soms kan maken.
Het is dus vanzelfsprekend dat de gemiddelde HR-afdeling hierin niet is achtergebleven. Dankzij een ATS-systeem of de meer algemene software voor Human Resource Management is men in staat om de processen en werkzaamheden zo efficiënt mogelijk in te richten.
De zoektocht naar een geschikt systeem
Het volgende zal tot het eind der tijden herhaald worden, maar belangrijk is dat men goed vooronderzoek uitvoert, voordat ze aan de slag willen gaan met een ATS-systeem. Vraag uzelf af: op welke manier moet het systeem ons dagelijks takenpakket gaan ondersteunen? Softwareleveranciers zijn tegenwoordig ontzettend goed om een systeem af te stemmen op de behoeften van de gebruiker, dus breng van tevoren vooral duidelijk in kaart wat uw specifieke eisen en wensen voor het systeem zijn.
Gerelateerd: “3 manieren waarop uw HR-afdeling kan profiteren van AI”